Hrvatska je kuhinja poznata po tome što bez problema može udovoljiti svim ljudima i svim ukusima. Što to znači? Znači da se u mnogim receptima može naći mnoštvo namirnica, sati i sati kuhanja i preciznost i umijeće koje samo vrhunski kuhari i prave domaćice mogu znati. Okus te hrane je mješavina različitih okusa koji eksplodira u vašim ustima i na koje mnogi ljudi nisu navikli.

S druge strane, pak, imamo jako jednostavne recepte, koji su odlični i za početnike jer je potrebno samo par namirnica, a okus u svakom slučaju ostaje vrhunski i zadovoljavajući.

Neki od primjera

Neki od težih recepata za početnike su sigurno i same sarme, različite pogače, knedle i ručno rađena manistra. Od jednostavnijih, ali ne i manje ukusnih jela, može se svakako citirati morska ili riječna riba s maslinovim uljem i ružmarinom, pokoji rižot ili salata od hobotnice. Samo pravi umjetnici i znanci u kuhinji znaju da je potrebno imati određeno umijeće i iskustvo čak i samo kako bi se ispeklo meso ili riba, a da ne postanu prežilavi. Samo tako se može uistinu uživati u jednom jednostavnom, ali i dobrom jelu.

More ili gore

Morske i gorske regije imaju drugačiju vrstu kuhinje i sve ovisi o vlastitim željama i načinu na koji ste navikli jesti. Mnogi Hrvati, koji su imali mogućnosti probati različite recepte iz raznih regija, mogu potvrditi sa velikom sigurnošću da je svaki hrvatski specijalitet izvrstan i da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja se može pohvaliti tako bogatom kuhinjom, koja se razlikuje od sjevera do juga i koja u sebi nosi svu svoju prošlost i sve utjecaje raznih naroda koji su prošli kroz nju. Savršena u svojoj kompleksnoj formi, ova je kuhinja odlična za sve ljubitelje dobre hrane koji se žele najesti, ali u isto vrijeme iskusiti nešto jedinstveno i u svakom slučaju neponovljivo.