Svako područje u Hrvatskoj ima svoja jela i svoje specijalitete, te se može reći da se sama kuhinja i recepti sjevera i juga mnogo razlikuju. Većina jela koja su i najpoznatija su ona koja smo naučili od naših baka, prabaka i mama. Ona su naše tradicionalno blago koje treba čuvati i učiti dalje mlađe generacije da se ne bi izgubilo.

Bogatstvo jela

Kada se priča o obali i Jadranskom moru sigurno se ne mogu zaobići jela koja dolaze direktno iz mora i koja su svježa i jedinstvena. Osim škampa na buzaru, nezaobilazne su i:

  • dagnje na buzaru
  • brudet
  • rižot iz Skrada
  • viška pogača
  • soparnik
  • pašticada i njoki
  • arambašići

Kada se priča o kontinentalnom dijelu i čarima toga dijela Hrvatske, sigurno su nezaobilazni ovi specijaliteti koje svakako morate probati:

  • Zagorski štrukli
  • čobanac
  • purica s mlincima
  • knedle sa šljivama ili marelicom

Sva ova jela su vrlo popularna u cijeloj Hrvatskoj i svi stanovnici ih vrlo dobro poznaju. Svaka regija je zasebno poznata po svojim specijalitetima kao istarski fuži s tartufima, ili pak Lokve u Gorskom Kotaru gdje se svakodnevno jedu žabe, te čak i odresci od medvjeda. Bogatstvo specijaliteta i naša kulturna baština su nešto s čim se moramo ponositi, te dijeliti i širiti po cijelome svijetu. Recepti prepisani iz bakinih starih bilježnica neće nikad izgubiti svoj sjaj; mogu se samo poboljšati i postati još ukusniji miješajući se s modernim stilom, novim i fascinantnim kuhinjama i raznim utjecajima iz cijeloga svijeta koje treba svakako prigrliti i prihvatiti.

Tradicija i inovacija mogu ići bez problema ruku pod ruku, stvarajući nove recepte i u svakom slučaju poštivajući tradiciju i ne zaboravljajući tko smo, što smo, koliko imamo za dati i koliko može biti važna i cijenjena kuhinja jedne zemlje. Hrvatska je isto jedna od država koja se može pohvaliti nevjerojatnim bogatstvom različitih i odličnih jela.