Najbolji restorani

Hrana je jedna velika strast koja se prije ili kasnije rodi u svima. Postati pravi ljubitelj hrane može se desiti u mladosti ili pak u zrelijoj dobi. Ljubav koja se jednom rodi teško se ikad ugasi i to zna većina ljubitelja dobre hrane i specijaliteta, koji vrlo rado prati sve novosti koje se dešavaju u kulinarskim vodama.

Novi restorani i poznati kuhari

Profesionalna uloga kuhara ili chefa u kuhinji je jedna od najznačajnijih u cijelome svijetu. Većina najpoznatijih od njih se smatra pravim umjetnicima koji su plaćeni jako mnogo i koji u svojim restoranima imaju skoro svaki dan popunjeno sve do kraja. Probati njihove specijalitete nije lako, ali tko hoće mora znati da se mora rezervirati mnogo unaprijed.

Pravi znanci isto tako bez sumnje točno znaju što je michelinova zvjezdica i kome onda ide. To je jedna od nagrada koja se daje svake godine najboljim svjetskim restoranima i kuharima, pa tako imamo i zvijezde u Dubrovniku koje su uvrštene u vodič i možete ih slobodno posjetiti ako budete imali mogućnosti.

Ali što je važno da bi se dobila jedna od tih zvjezdica, što je bitno i što se gleda u jednom restoranu i u njegovim specijalitetima? Kao prvo važno je znati da hranu ocjenjuje jedan stručan žiri, koji je pomno odabran i koji točno zna koje karakteristike gledati i tražiti, a neke od njih su:

  • originalnost jela
  • način kuhanja i pripreme
  • vrste namirnica koje su korištene
  • na koji način se vizualno predstavlja
  • sami okus hrane

Neki od kriterija naravno ne mogu biti izdani, ali stručni žiri je taj koji sa svojim višegodišnjim iskustvom i znanjem zna točno što je dobro, a što nije i što može biti uvršteno u sam michelinov vodič najboljih restorana u cijelome svijetu. Ako imate mogućnosti, svakako otiđite i probajte specijalitete takvog restorana. Sigurno ćete biti jako oduševljeni.